Dietetyk

Pierwsza wizyta

Badanie składu ciała i wykonanie podstawowych pomiarów oraz omówienie wyników. Omówienie dotychczasowej diety oraz nawyków żywieniowych, nowe zalecenia żywieniowe, przedstawienie planu żywieniowego.

Do omówienia będzie sporo kwestii więc na pierwszą wizytę należy zarezerwować sobie około godziny.

Przygotowanie do pierwszej wizyty

Na pierwszą wizytę należy zabrać ze sobą opis dotychczasowej diety. Opis powinien być dokładny i obejmować naprawdę wszystkie produkty spożyte w przeciągu trzech dowolnych dni (najlepiej jeden dzień weekendu i dwa dni tygodnia). W opisie musi się znaleźć każdy cukierek, batonik, owoc, guma czy paluszek lub chips. Dodatkowo ważna jest ilość wypitych płynów, czyli wszystkie napoje gazowane, woda, kawa, herbata, oraz informacje czy napoje słodzone są cukrem, miodem czy innymi słodzikami. Tworząc opis należy podać informację o wielkości porcji (miara domowa np.  szklanka, łyżka bądź w gramach w przypadku posiadania wagi kuchennej).  Należy podać godziny spożywania posiłków, przekąsek, aktywności fizycznej oraz godziny wstawania rano i chodzenia spać. Im bardziej szczegółowy będzie opis tym lepiej będzie można dobrać odpowiednie zalecenia. Dlatego nie warto oszukiwać i pisać półprawdy.

Na pierwszą wizytę prosimy o zabranie również wyników badań, jeżeli na coś chorujemy.  Zabieramy również (jeśli mamy) aktualne wyniki morfologii, ekg, lipidogram czy jakiekolwiek pomocne w ułożeniu diety (nie starsze niż 3 miesiące). Jeżeli istnieją przeciwwskazania do jakiejkolwiek aktywności fizycznej koniecznie należy o tym powiedzieć na pierwszej wizycie.

Na wizyty najlepiej ubierać się w luźne i lekkie ubrania, biżuteria będzie zdejmowana do badań.

Wizyta kontrolna

Omówienie zmian w sylwetce i samopoczuciu, modyfikacja planu żywieniowego, badania i pomiary z omówieniem wyników.

Jadłospis tygodniowy

Uwzględnia indywidualne preferencje, stan zdrowia i odżywiania, zawiera listę zakupów i przepisy.

Konsultacja dietetyczna

Omówienie problemu i dotychczasowej diety, nowe zalecenia żywieniowe.

Analiza składu ciała

Badanie składu ciała, masy mięśni szkieletowych, masy tkanki tłuszczowej, całkowitej zawartości wody w organizmie, zawartości białka i substancji mineralnych. Omówienie wyników.

Procedura badania składu ciała:

  • na czczo lub min. 2-3 godziny po posiłku
  • najlepiej w godzinach porannych, jeśli nie ma takiej możliwości to o stałej porze
  • po wypróżnieniu się
  • przed wysiłkiem
  • nie bezpośrednio po kąpieli lub prysznicu
  • stopy gołe bez rajstop, dłonie i stopy bez kremu i balsamu
  • z zachowaniem prawidłowej postawy – ramiona oddalone od tułowia
  • styczność z elektrodami na stopach i dłoniach jak największą powierzchnią
  • bez zmiany pozycji podczas badania
  • około 2-3 min po zmianie pozycji z siedzącej na stojącą
  • kobiety podczas miesiączki i w ciąży nie powinny mieć wykonywanych badań.

Badanie analizatorem kwantowym

Badanie poziomu witamin, minerałów, aminokwasów i enzymów w organizmie, badanie kondycji narządów. Omówienie wyników.

Test food detective

Pozwala na oznaczenie nadmiernej ilości charakterystycznych przeciwciał wytwarzanych wobec konkretnych białek pokarmowych we krwi pacjenta. Standardem jest oznaczanie przeciwciał IgE dla alergii natychmiastowej lub IgG dla alergii opóźnionej. Metoda zapewnia powtarzalność wyników, zgodnie z dobrą praktyką diagnostyczną.

Skip to content