mgr inż. Agnieszka Gdańska – dietetyk

Doktorantka Akademii Wychowania Fizycznego im. J. Kukuczki w Katowicach, w Katedrze Nauk Fizjologiczno – Medycznych. Absolwentka trzech kierunków kształcenia dietetyki, biotechnologii i biologii na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie i Uniwersytecie Śląskim w Katowicach. Ukończyła specjalizację z fizjologii i endokrynologii. Członek Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego i Polskiego Towarzystwa osób z Celiakią i na diecie bezglutenowej.

Dysponuje szerokim zakresem wiedzy z zagadnień fizjologii, endokrynologii oraz wpływu zaburzeń hormonalnych na procesy metaboliczne. Prowadziła prace badawcze dotyczące wpływu głodzenia i refeedingu na syntezę hormonów płciowych, badania z zakresu higieny produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego oraz badania dotyczące wybranych zagadnień w leczeniu cukrzycy. Obok szerokiej wiedzy w zakresie dietetyki, posiada duże doświadczenie zawodowe w dziedzinie analiz biochemicznych i testów diagnostycznych

Stale poszerza swoją wiedzę podczas różnych szkoleń i kursów jednocześnie sama aktywnie uczestniczy w prowadzeniu różnych wykładów z zakresu żywienia, dietetyki oraz sportu. Prywatnie pielęgnuje pasje kulinarne, a w wolnych chwilach uczęszcza do klubu fitness i jeździ rowerem.

Skip to content